Bill Amberg Studio introduces the new Common Collection

Posted on October 14, 2016 by Annalisa

Combining CNC technology, traditional saddlery skills and hand stitch detailing, the Bill Amberg Studio launched their first seating range, the Common Collection, during London Design Festival 2015. For 2016, they presented two new additions to the range; a bar stool and a coffee table. These new versions have been designed especially for contract interior application.

The Common Collection arose from the need for modern leather furniture that would be ideal in a home kitchen, coffee shop, a hotel lobby or workplace. Combining traditional leathercraft techniques with CNC, the first collection of stools and a bench employs simple craft techniques to create a robust yet lightweight seating range.

The new Common Bar stool and Common Coffee table, features a lightly padded English bridle leather top. The edges have been turned and trapped, creating a soft edge detail and comes with a lacquered base and solid oak legs. This variation from the hand-stitched collection adds a new functionality to this group and their application in a variety of settings.

The Common Collection highlights the Studio’s ongoing experiments in the creative application of leather; a modern, organically contoured family of furniture that will complement a home kitchen and workspaces alike.

Emil Eve Architects designs Caro Somerset lifestyle store, café and B+B

Posted on July 29, 2016 by Annalisa

CARO SOMERSET is a new lifestyle store, café and B+B in Bruton, Somerset designed by EMIL EVE ARCHITECTS with colours, fittings and styling by owner Natalie Jones.

The Grade II Listed highstreet property has been extensively reconfigured, refurbished and extended to become a new destination in Bruton, home of Hauser + Wirth and The Chapel.

The store and café inhabit the ground floor front rooms. The historic character of the building has retained, creating a series of unique spaces where unusual designer products are displayed on bespoke furniture and coffee and beautiful Bakemonger cakes can be enjoyed perched at the counter or relaxing in the calm salon.

Behind and above the public spaces, a family home and b+b accommodation have been created. To the rear, a large larch-clad extension houses an open-plan kitchen and living area with contemporary detailing complimenting the historic building fabric.

Contractor: GDW Building & Renovations
Construction cost: £150,000


Eclectic hospitality furniture for SushiSamba, London

Posted on July 22, 2016 by Annalisa

Bill Amberg Studio have recently undertaken a challenging project developing hospitality furniture for the highly acclaimed Sushisamba restaurant in London.

The challenge was to come up with a series of furniture that makes use of the space with efficiency while maximising the number of seats that can be accommodated comfortably. The project brief required them to present three different types of tabletops, two different sizes of banquette seats, and two kinds of waiter’s stations. Further, the client asked that Bill Amberg and his team ensure the furniture reflected the multicultural and eclectic style of cuisine in someway too.

Working to a very specific brief, the design team was also faced with spatial constraints onsite; located on the 38th floor, it was vital to consider the space available for transporting the furniture up to the restaurant space in the lifts. Getting such large furniture pieces to the restaurant levels was not an easy task and so the design team had to be very careful while dimensioning everything so that it could fit in the lift and through the corridors.

For the banquette seats, the wooden box cases have been designed to be as less intrusive as possible by capitalising on the space available. Carefully designed ultra-thin surrounding boxes kept the dimensions and weight in touch allowing easy installation and ease for the future if a layout change should become necessary. To solve the issue of transporting the large banquette seats into the building, a mechanism was included to the wooden box so the seats can be separated during transit and placed back onto the wooden boxes efficiently on site. Further to the detachable seats, a set of wheels on each component further enabled ease of transportation from the workshop to the restaurant floors.

Further to the banquettes, the client requested that the studio design two bespoke waiter stations that would merge in with the rest of the interior space whilst supporting the high level of staff activity. Inspired by Japanese Shoji screens, the waiter station has been made to the specific dimensions of each of the objects it will store, with every ledge and drawer in place for a very precise purpose, based on the input from the waiting staff themselves. Even the rubbish compartments have been thoughtfully designed with water-resistant inside surfaces for easy cleaning. A separate back compartment keeps wires separated away neatly whilst castors on the base provide easy movement around the dining areas. Finally, a special finish is applied to the outer surfaces to ensure they are resistant to damage and daily wear.

For the dining tables, a precision laser cut wood technique was incorporated to achieve an embellished design on the surface. A high glossy finish was created by adding extra layers of lacquer to maintain the original look against daily wear. Each piece of furniture from the dining tables to the staff stations, were custom made by specialist manufactures sourced by the Bill Amberg Studio to ensure they were of the best quality and made to last.

Ingo Maurer launches limited edition lamp
designed by Ron Arad

Posted on July 15, 2016 by Annalisa

German lighting designer and manufacturer Ingo Maurer announces the launch of the limited edition of Spyre; a unique luminaire designed by prolific industrial designer and artist Ron Arad.

The concept for the lamp is derived and influenced by a larger Spyre sculpture, which Ron Arad designed for the Annenberg Courtyard as part of the Royal Academy of Arts’ Summer Exhibition 2016.

The original Spyre sculpture is a 16-metre high corten steel oval cone, hiding motors, cogs, and slew-rings. Each segment of the work moves at different speeds, ensuring that the unpredictable acrobatic postures of the installation are never repeated. At the tip of Spyre is a camera, which relays live footage onto to a screen on the façade of the Royal Academy.

Ingo Maurer’s innovative lamp possesses the same kinetic elements. It is made of five segments that can be rotated and adjusted to direct the light. The lamp is fitted with a warm LED technology and an integrated On/Off sensor.

“I am honoured to have been approached by my good friend Ron Arad to translate his iconic design for Spyre into a functional object. Indeed it was a challenge figuring out the technical solutions, but we were very inspired by his unique luminaire design. Working with Ron’s concept, we applied magnetic connections between the five joints to retain movement and versatility in shape”, said Ingo Maurer.

“In the process of developing the Spyre we made some scale models in the studio using magnets in the joints. We soon realized the concept would make great desk lights. I immediately thought of Ingo and knew his expertise and experience with light would be able to realise this vision”, said artist Ron Arad.

The Spyre lamp by Ron Arad for Ingo Maurer is produced as a limited edition of 50 pieces and is available for sale at the Royal Academy shop.

The lamp will also be on display at the Ben Brown Fine Arts Gallery in London, as part of the exhibition: RON ARAD: Summer Exhibition, until 15 Sept 2016.

The World Interiors News Awards Lighting categories close 31st August. For more information please contact Gemma at or alternatively click here to enter online.

Plumen hoists the flag for energy saving lighting for kids

Posted on July 8, 2016 by Annalisa

Plumen launches the ‘Modern Family’ lighting collection for kids, in collaboration with
designer and flag bunting expert Jagoda Jurisic and her Berry Bright Factory.

Plumen is dedicated to creating low energy light bulbs that people will love and that should
also apply to their kids. ‘Modern Family’ is the best way to sow the seeds for a future
of good lighting by making kids’ rooms and play spaces a place of creativity and

The collection features five different sets of bunting: from rainbow-style colourways
and cool monochromes to pop combinations, soft pastels and animal print patterns
that match any kid’s mood, personality or room style.

Each set comes with the flag bunting of your choice, a Drop Cap Pendant and a Plume Plumen lightbulb (either the Baby Plumen or Plumen 002 LED).

”When we started to see the Berry Bright Factory bunting cables surface on
Instagram, huge smiles opened up across our faces. These colourful, handmade
designs would lift the spirits in any space and fill it with happiness so we decided to
offer them on our webstore to help spread a little joy.” says Nicolas Roope, Plumen Founder and Creative Director

The new Albion Café in Clerkenwell, London celebrates British produce, design and furniture

Posted on July 1, 2016 by Annalisa

Located on the iconic Turnmill site in the heart of the Clerkenwell design district, the new Albion restaurant, (the largest to date), is a celebration of Britain and the local area in every sense – from the artisan produce on the shelves and seasonal ingredients in the kitchen to the design of the space itself, down to the smallest detail.

Open from breakfast though brunch and lunch to supper, the new site also incorporates takeaway foods, hot drinks and juice bar, a well stocked bakery, a craft beer and wine shop, an oyster bar, a cheese and charcuterie corner, a cocktail bar and a pie room.

Like all Albions, Sir Terence Conran has overseen the design with Isabelle Chatel de Brancion from Spin Architecture and Peter Prescott selecting a number of classic and more modern British designers and manufacturers to work with, Multiple Anglepoise® Original 1227™ Pendant, Desk and Wall Mounted Lights dominate the entire ground floor space, complemented by furniture from Ercol, Benchmark and Bethan Gray.

Albion Founder, Peter Prescott comments:

“Clerkenwell is simply the perfect fit for our newest, and biggest, Albion yet. It’s such an interesting and vibrant area with so much going on, especially from a design perspective, and a rich and long history of craftsmanship and creation. Albion Clerkenwell has been created for the local community and neighbourhood so we hope our food, drink and overall ethos will be well received.”
Photos: Paul Raeside

Via Carluccio’s – Tottenham Court Road, London

Posted on June 24, 2016 by Annalisa

DesignLSM, have recently completed the interior design for the launch of Via Carluccio’s in Tottenham Court Road.

The new fast casual concept from the Carluccio’s brand combines their authentic Italian food with efficient and speedy service for busy Londoners on the go.

Via (meaning street in Italian) was inspired by founder Antonio Carluccio’s train travels across Italy.
The intention is to bring his experience of real Italian food on the move to the bustling retail and restaurant hub of Tottenham Court Road. DesignLSM’s brief was to create a natural extension of Carluccio’s existing deli offer, adopting a simple yet bold interior to reflect the quality and authenticity associated with the brand.

Their designers utilised a minimal palette of materials made up of concrete, light timber and bespoke vinyls, maximising the natural day light of the space and allowing the fresh and vibrant produce on display to be the main focus. The ceramic works of the late Italian designer and architect Gio Ponti inspired the striking design of the wall coverings giving ‘Via’ a separate identity from it’s parent brand.

DesignLSM are delighted with how well received this new addition to the Carluccio’s family has been since it’s opening saying ‘Our design team are proud to continue our work with Carluccio’s adding to their ever-increasing portfolio across the UK and internationally’.


Posted on June 21, 2016 by Annalisa

To celebrate the 10th anniversary of director Robert Wilson’s The Watermill Centre, an interdisciplinary laboratory focusing on the arts and human studies, Slamp joins the “ART of the Treasure Hunt”, an exclusive experience organised by art collector Luziah Hennessey starting June 30, 2016.

La Traviata, the light sculpture designed by Robert Wilson for Slamp, will be the star of a site-specific installation in the historic Felsina cantina in Castelnuovo Berardenga, Siena. Wilson’s three light sculptures create a “polychrome” landscape suspended above the immense wooden barrels of Chianti Classico, as seen in the exclusive photograph shot by Massimo Listri.

In parallel, an additional two “La Traviata” light sculptures are on display in the Relais & Châteaux Borgo San Felice chapel.

At the same resort, Dame Zaha Hadid is honoured with an installation of the Aria Gold, a new collection presented this past April. The lamps’ haunting aura will cast an air of mystery in one of the Winery’s hidden vinsantaie.

Robert Wilson and Zaha Hadid’s works will be on display, every day from 10 a.m. to 6 p.m. until October, 2016. The wineries are ten kilometers from one another.

New Boutique Hotel in Twr y Felin Wales

Posted on June 10, 2016 by Annalisa

Designed by Aedas Interiors, the contemporary art Twr y Felin Hotel in St. David’s Pembrokeshire region, Wales, UK, just opened its doors.

Twr y Felin Hotel is the first ‘Art Hotel’ in Wales, re-established from a historical windmill tower and designed in a contemporary flair with over 100 pieces of original artworks from urban artists.

It is the third regeneration project by Retreats Group, which aims to rejuvenate the Wales community by respectfully restoring and transforming the historical and much-loved buildings into luxury, boutique hotels. Its sister hotels, Roch Castle Hotel and Penrhiw Hotel, are also designed and reformed by Aedas Interiors.

‘We worked with the existing awkwardly shaped and sized room configurations and considered the preservation of original architectural elements including the bronze traceried windows and original wood and stone flooring. The designs drew strongly on the relationship from the exterior landscape to the interior space with the use of colour palette and textures, which were inspired by the outdoor setting of Wales’, said Greg Farrell, Executive Director at Aedas Interiors, who is based in Hong Kong.

All restoration work and labour were commissioned to be delivered by local workers of Wales. The design team also managed to source as many materials locally as possible. Tailor-made furniture and artworks from local artists are incorporated into each hotel that embodies the cultural reference and tells the story of the local heritage of Pembrokeshire, Wales.


Posted on June 3, 2016 by Annalisa

Interior design brand Moooi, known for its daring playful design collections has opened a new showroom and brand store in the heart of the Capital, situated just north of Soho in London’s Fitzrovia.

The showroom and brand store occupies the ground floor space of the Moray House building and represents a celebration of Moooi’s signature designs and lifestyle ideas in the context of the brand’s evolution.

To complement the featured collection, a selection of carpets will bring colour and depth to the interior, adding another layer of beauty. “A complete Moooi world in the heart of London”, comments Moooi CEO Robin Bevers. “This Moooi showroom and brand store represents a very important step in the international growth and evolution of the brand”.

Moooi envisions the brand store becoming a focal point for architects, designers and design lovers.